Opinia dorosłych dzieci z rodzin wielodzietnych na temat rodziny pochodzenia - Sobczyk- Gąsiorek, Anna; Gąsiorek, Przemysław; Śpikowska, Wanda (EDUsfera. Ewa Jurczyk-Romanowska, 2020)
Badania nad rodzinami wielodzietnymi są prowadzone przede wszystkim, ze względu na zainteresowanie sytuacją dzieci, które się rozwijają w tych szczególnych warunkach. Wyniki ukazują rodziny wielodzietne w bardzo spolaryzowany sposób. od bardzo negatywnych, eksponujących niewydolność wychowawczą, trudności materialne i różnego rodzaju zaniedbania do bardzo pozytywnych, podkreślających korzystnywpływ licznego rodzeństwa na rozwój dzieci. Przedstawione w artykule wyniki badań ukazują wielodzietność z perspektywy niepodejmowanej dotychczas, a mianowicie analizując opinię dorosłych, którzy wychowywali się w rodzinie wielodzietnej.
Keywords: rodzina wielodzietna; dorosłe dzieci; rodzicielstwo