Mut zu einer genialen Idee - 30 Jahre Stiftung für deutsch-polnische Zusammenarbeit - Thadden, Johannes v. (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2021)
Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej jest jednym z najbardziej imponujących rezultatów wspólnego przełomu w stosunkach polsko-niemieckich sprzed 30 lat. Do dziś jest to unikalny w skali światowej przykład odwagi i pomysłowości ówczesnych rządówobu krajów: przekształcenie dużej kwoty pożyczki w projekt skierowany na przyszłość oraz powierzenie decyzji o konkretnych projektach niezależnej Fundacji.
Keywords: regionalizm; region; Śląsk; Polska; Czechy; Niemcy; czasopismo regionalne; czasopismo historyczne