The beginnings of Bohemian Municipal Books demonstrated on Hradec (Králové) (Contribution to Bohemian and Silesian relations) - Vojtíšková, Jana (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2020)
Artykuł traktuje o początkach kancelarii miejskiej w Hradcu Králové. Autorka podejmuje próbę udowodnienia, że śląskie doświadczenia w kształtowaniu biurokracji miejskiej wpłynęły – dzięki regularnym kontaktom śląsko-czeskim i czesko-śląskim – na powstanie pierwszej w tym mieście księgi sądowej opartej na prawie magdeburskim. Zapewne sama wiedza o tym systemie prawnym przeniknęła do rejonu hradeckiego ze Śląska, co przyczyniło się do dokonania lokacji miasta.
Keywords: regionalizm; region; Śląsk; Polska; Czechy; Niemcy; czasopismo regionalne; czasopismo historyczne