The Syrian campaign of Romanos III Argyros in 1030 CE - Czyż, Maciej (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2021)
Artykuł omawia szereg aspektów wyprawy Romana III Argyrosa do Syrii, w tym jej cele i trasę. Autor utrzymuje, że celem Romana nie było zastąpienie Mirdāsydów w Aleppo Manṣūrem Ibn Lu’lu’, ale zaanektowanie tego miasta i wsparcie plemieniaṬayyi’ w Palestynie, wykorzystanie problemów Fāṭymidów do podbicia Syrii. Twierdzi, że to, iż Bizantyńczycy ponieśli porażkę, nim dotarli na ziemie Fāṭymidów, przyczyniło się do późniejszej poprawy relacji międzydwoma imperiami. Poza tym proponuje rozwiązanie problemu osoby Ibn Dūqsa