The funerary monuments of Campanian Augustales: a preliminary study - Pietruszka, Wojciech (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2021)
W artykule prezentowane są wyniki wstępnych badań dotyczących pomników nagrobnych kampańskich Augustales. Autor skupił się zarówno na ich materialnym komponencie (nośniki inskrypcji, a także zachowane w nielicznych przypadkach grobowce; omówiona została typologia pomników, materiał, z którego je wykonano, ich rozmiar i towarzysząceim przedstawienia ikonograficzne) jak i na informacjach zawartych w tekstach inskrypcji nagrobnych, które dotyczą m.in. pozycji społecznej, aktywności euergetycznej i więzi rodzinnych Augustales.