Prywatyzacja podmiotów leczniczych a prawo do ochrony zdrowia - Raduła, Michał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Publikacja zawiera analizę sytuacji prawnej jednostki (pacjenta) i jej modyfikacji na skutek procesów prywatyzacyjnych w ochronie zdrowia. Przedmiotem badań ujętych w publikacji były w szczególności przekształcenia organizacyjne i własnościowe Samodzielnych Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej, albowiem te podmioty lecznicze należy uznać za filary krajowego systemu opieki zdrowotnej. Autor dokonuje także weryfikacji natury prawa do ochrony zdrowia. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej w art. 68 ust. 1 stanowi, że każdy ma prawo do ochrony zdrowia. W literaturze prawniczej występują różne poglądy na temat natury normatywnej powyższej regulacji. Pojawiają się rozbieżności w zakresie kwalifikacji prawa do ochrony zdrowia do katalogu publicznych praw podmiotowych.
Keywords: prawo ochrony zdrowia; prywatyzacja; podmioty lecznicze; publiczne prawo podmiotowe