Gospodarność i efektywność w działaniach organów administracji gospodarczej wobec przedsiębiorców publicznych - Gola, Jan (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Monografia dotyczy działań organów administracji gospodarczej podejmowanych wobec przedsiębiorców publicznych, które odnoszą się do dwóch kryteriów – gospodarności i efektywności. Do zasadniczych celów badawczych opracowania należy zaliczyć wskazanie na relację występującą między tymi kryteriami. Ważną kwestią jest wyodrębnienie zależności w ich wzajemnym oddziaływaniu i zaznaczenie miejsca ich występowania. Zaakcentowane zostały odmienności odnoszące się do istoty tytułowych kryteriów, a także wspólne skutki ich odniesienia do przedsiębiorców publicznych. Drugim głównym celem badawczym niniejszej monografii jest także ukazanie, na jakich polach wyrażają się, czy też oddziałują, tytułowe kryteria na wykonywanie kompetencji organów administracji gospodarczej wobec przedsiębiorców publicznych. W opracowaniu ukazane zostały instrumenty prawne, które służą zapewnianiu realizacji gospodarności i efektywności w działalności organów administracji gospodarczej. Przedstawiona została ich swoistość i wpływ na funkcjonowanie systemu gospodarczego państwa.
Keywords: gospodarność; efektywność; przedsiębiorcy publiczni; zarząd mieniem publicznym; publiczne prawo gospodarcze