Deterytorializacja administracji publicznej w europejskiej przestrzeni prawnej - Kowalczyk, Barbara (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Celem pracy jest zbadanie zagadnienia terytorialności administracji publicznej w Unii Europejskiej. Jak dotąd, cecha (zasada) terytorialności administracji publicznej nie stanowiła przedmiotu szczególnego zainteresowania doktryny prawa administracyjnego, choć terytorium jako czynnik wyznaczający administrację publiczną należy do fundamentalnych. Zadaniem pracy jest w szczególności ustalenie istoty, zakresu i skutków zmian w obszarze terytorialności administracji publicznej, dla których ramy prawne i terytorialne stanowi europejska przestrzeń prawna. Powierzenie władzy publicznej i powiązanie administracji publicznej z Unią Europejską, a przez nią z innymi państwami członkowskimi, jest czynnikiem sprawczym przemian administracji państwowej w sferze terytorialnego zakresu jej działania. Podstawową tezą badawczą pracy jest twierdzenie o zmianie paradygmatu terytorialności administracji publicznej w europejskiej przestrzeni prawnej, która nastąpiła w związku z rozwojem zintegrowanej administracji UE. Zmiany zachodzące w relacji: administracja publiczna, prawo administracyjne i terytorium, mają związek z transgraniczną współpracą administracyjną, która pozwala urzeczywistniać swobody europejskich przestrzeni „bez granic wewnętrznych” gwarantowane obywatelom UE, przyczyniając się jednocześnie do otwarcia terytorium państwa na działalność podmiotów administracji pozapaństwowej i administracji publicznej innych państw członkowskich. Wyrażeniu zmiany paradygmatu terytorialności administracji publicznej w europejskiej przestrzeni prawnej służy pojęcie deterytorializacji administracji publicznej, które pełni rolę opisową, a także ma zapewnić orientację w kierunku rozwoju administracji publicznej w UE.
Keywords: administracja publiczna; zintegrowana administracja UE; europejska przestrzeń prawna; terytorialność; deterytorializacja; prawo administracyjne; jurysdykcja