Prawa człowieka w stosunkach zewnętrznych Unii Europejskiej - Krzan, Bartłomiej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Praca analizuje rosnące znaczenie praw człowieka w stosunkach zewnętrznych Unii Europejskiej. Integracji europejskiej nie można już redukować do procesów gospodarczych -sukcesywnie wzrasta znaczenie aspektów pozaekonomicznych. Choć Unia Europejska nie ma całkowicie wspólnej polityki praw człowieka, to wiele już jednak osiągnięto. Prawa człowieka ugruntowały swoją pozycję jako podstawowe wartości integracji zarówno w prawie, jak i praktyce organów unijnych. Zewnętrzną politykę praw człowieka Unii można określić mianem innowacyjnej, a ochronę praw człowieka traktować wręcz jako część międzynarodowej tożsamości Unii, co widać zwłaszcza przy analizie stosunków traktatowych UE. Klauzula praw człowieka, a zwłaszcza połączenie jej z mechanizmem warunkowości są potężnym narzędziem, nie tylko ze względu na duże zainteresowanie nawiązaniem stosunków handlowych z Unią Europejską, a jeszcze większą siłę oddziaływania ma oferowanie stowarzyszenia i członkostwa w Unii. Tę samą konstrukcję wykorzystuje się przy przyznawaniu pomocy rozwojowej. W połączeniu z mechanizmem sankcyjnym wyłania się z tego zróżnicowany obraz roli praw człowieka w polityce Unii Europejskiej.
Keywords: prawa człowieka; Unia Europejska; stosunki zewnętrzne