Znaczenie przestrzeni w procesie kształtowania mocarstwowej pozycji państwa rosyjskiego - Jastrzębska, Olga (2021)
Przedstawiana praca doktorska poświęcona będzie zagadnieniu roli, którą odgrywa zjawisko przestrzeni w procesie kształtowania mocarstwowej pozycji państwa rosyjskiego.Prezentowany fenomen jest w danym przypadku rozumiany jako styk elementow materialnych i niematerialnych, któremu człowiek nadaje określone znaczenie. Celem pracyjest zbadanie, jak czynnik ten umożliwiał w przeszłości oraz obecnie budowanie i umacnianie silnej i liczącej się na arenie międzynarodowej pozycji państwa rosyjskiego. Analizie zostaną poddane przestrzenie zbudowane zarówno z elementów materialnych i przeciwstawnych, danego charakteru nie posiadających. Szczególnie niematerialne rodzaje przestrzeni będą przedmiotem rozważań w przedstawianej pracy, przez wzgląd na ich dominującą rolę w tym procesie po roku 1945. Przegląd działań Rosji w opisywanym zakresie będzie mieć miejsce w wymienionych ramach czasowych, gdyż w tym okresie miała miejsce rekonfiguracja rolipełnionych przez poszczególne typy przestrzeni na rzecz wzrostu znaczenia wariantów niematerialnych.
Keywords: przestrzeń; Rosja; polityka zagraniczna; strefa wpływów; pozycja mocarstwowa