Walka informacyjna jako środek realizacji polityki zagranicznej Federacji Rosyjskiej. Przykład trollingu w polskojęzycznej cyberprzestrzeni - Baraniuk, Kamil (2021)
Przedmiotem pracy doktorskiej jest rosyjska walka informacyjna rozpatrywana w optyce środka realizacji polityki zagranicznej. Autor badał trzy aspekty tego zagadnienia:1) ideologiczno-polityczne, historyczne, koncepcyjne i instytucjonalne uwarunkowania wpływające zarówno na teorię, jak i praktykę rosyjskiej walki informacyjnej.2) adaptowalność założeń rosyjskiej walki informacyjnej do warunków współczesnych, w tym związanych z rozwojem nowych mediów .3) współczesne empirycznie potwierdzone przejawy walki informacyjnej, które umożliwiają weryfikację i pogłębienie wiedzy teoretycznej na temat tego zjawiska.Praca została podzielona na dwie części – teoretyczną (rozdziały 1-4) i empiryczną (rozdział 5).
Keywords: wojna hybrydowa; walka informacyjna; walka dywersyjno-sabotażowa; stosunki międzynarodowe; propaganda zagraniczna; służby specjalne; "Rosyjski świat"; Federacja Rosyjska; propaganda