Milk and dairy products as a source of antiviral compounds - Wajs, Joanna; Król, Karolina; Brodziak, Aneta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Mleko i produkty mleczne są źródłem wielu związków wykazujących naukowo udowodnioną aktywność biologiczną, w tym białek, takich jak immunoglobuliny, laktoferyna, laktoperoksydaza i lizozym. Ta aktywność jest wielopłaszczyznowa, ma działanie przeciwdrobnoustrojowe (przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze)i immunomodulujące. Zawartość tych białek w diecie jest jednym z czynników warunkujących prawidłową odpowiedź immunologiczną. Dlatego celem pracy było dokonanie przeglądu literatury przedmiotu i przedstawienie tych właściwości. Stwierdzono, że laktoferyna jest białkiem mleka wykazującym najwyższą aktywność przeciwwirusową. Wiążąc i sekwestrując żelazo, usuwa ten pierwiastek ze środowiska wzrostu mikroorganizmów. Badania kliniczne wykazały, że jest skuteczny w hamowaniu zakażenia wirusami zapalenia wątroby typu B i C (HBV i HCV), wirusem opryszczki pospolitej 1 i 2, ludzkim wirusem niedoboru odporności (HIV), ludzkim wirusem cytomegalii, ludzkim wirusem brodawczaka (HPV), enterowirusami, adenowirusami, wirusem grypy, wirusem paragrypy i rotawirusami, stanowi ponadto ważny czynnik etiologiczny ostrej biegunki, która jest jedną z głównych przyczyn śmiertelności niemowląt i małych dzieci w krajach rozwijających się. Ponadto stwierdzono, że działa synergistycznie z lekami przeciwwirusowymi, w tym interferonem, acyklowirem i cydofowirem, umożliwiając zmniejszenie dawek leków o wysokiej toksyczności. Ponadto peptydy pochodzące z laktoferyny, takie jak laktoferrampina i laktoferryna, są stosowane w medycynie jako ochrona przed wirusami. Wykazano również, że stosowanie suplementów na bazie immunoglobulin zmniejsza częstość występowania biegunki wywoływanej przez rotawirusy u niemowląt i dzieci w wieku do czterech lat. Ponadto laktoperoksydaza inaktywuje HIV 1 i wirusa polio. W ostatnich latach nastąpił szybki wzrost liczby infekcji wirusowych, co jest oczywiście spowodowane wirusem SARS-CoV-2. Wykazano, że immunopatologia związana z wirusem może być hamowana przez niektóre białka mleka i probiotyczne szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium. Badania nowozelandzkiego producenta farmaceutycznego Quantec wykazały, że kompleks białkowy zawierający laktoferynę i laktoperoksydazę, pozyskiwany ze świeżego pasteryzowanego mleka krowiego, może chronić ludzkie komórki przed COVID-19. Opatentowane białko obronne IDP wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Podsumowując, w badaniach oceniano zawartość tych białek przeciwwirusowych w mleku i produktach mlecznych. Mleko i produkty mleczne są łatwo dostępne, a potwierdzone naukowo właściwości białek mleka powinny zachęcać do ich włączenia do diety.
Keywords: białka mleka; laktoferyna; lizozym; immunoglobuliny; aktywność przeciwwirusowa