Aktywność fizyczna w zachowaniach prozdrowotnych zawodowych muzyków - Czyżewska, Kinga; Światowy, Grażyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Aktywność fizyczna jest ważnym elementem zachowań prozdrowotnych, ma znaczący wpływ na rozwój i funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Zapobiega wadom postawy i pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną świadczącą o stanie zdrowia i komforcie życia. Wykonywanie zawodu muzyka wymaga bardzo dobrej sprawności fizycznej i psychicznej, to jest gra ciałem i duszą. Muzycy są narażeni na stres, spędzają̨ długie godziny, grając na wybranych instrumentach, co wiąże się z przybraniem pozycji ciała właściwych dla instrumentu, ale mało ergonomicznych dla organizmu. Celem artykułu jest porównanie poziomu aktywności fizycznej pomiędzy zawodowymi muzykami a osobami niezajmującymi się muzyką. Wykorzystano tu źródła wtórne ze studiów literaturowych oraz źródła pierwotne z celowo przeprowadzonych badań ankietowych dotyczących zdrowia, aktywności fizycznej i danych osobowych oraz kwestionariusz WHOQOL-Bref. Grupę badaną stanowiło 28 zawodowych muzyków, w wieku od 20 lat do 43 lat. W grupie kontrolnej było 25 osób w wieku od 18 lat do 52 lat. Obie grupy składały się z samych kobiet. Badanie przeprowadzono wiosną 2020 r. podczas pierwszej fali pandemii COVID-19 i wprowadzonych ograniczeń, w tym zakazu organizowania koncertów oraz wystąpień publicznych, co rzeczywiście skutkowało pozbawieniem możliwości wykonywania zawodu muzyka. Wyniki pokazały dużo większą aktywność fizyczną zawodowych muzyków w porównaniu z wcześniejszymi okresami i innymi grupami społecznymi. Zwiększona aktywność fizyczna stała się dla nich sposobem na przetrwanie i utrzymanie sprawnej kondycji.
Keywords: aktywność fizyczna; zachowania prozdrowotne; zdrowie; muzyk (zawód)