Neuronauka a zarządzanie w sferze zdrowia - Mruk, Henryk (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Skuteczne zarządzanie placówkami sfery zdrowia wymaga opracowania oryginalnych sposobów, dostosowanych do tego sektora. Wiąże się ono z odpowiednimi kwalifikacjami przywódców oraz zespołu menedżerów. W procesie przygotowania do pełnienia swoich funkcji przez kadrę zarządzającą ważna jest nie tylko wiedza, lecz przede wszystkim doświadczenia własne. Szczególne znaczenie ma w tym przypadku znajomość natury człowieka, wynikająca z badań w obszarze neuronauki. Pomocna jest znajomość pułapek decyzyjnych, warunków skutecznej komunikacji, zasad budowania zespołu oraz motywowania pracowników. Warunkiem rozwoju organizacji jest także zdolność łączenia rozwoju strategicznego z rozwiązywaniem problemów operacyjnych. Istotne jest stosowanie nowych technologii, w tym sztucznej inteligencji. Skuteczność zarządzania wymaga również planowania rozwoju osobistego kadry menedżerskiej, budowania kultury organizacyjnej placówki oraz postępowania zgodnego z zasadami etyki.
Keywords: neuronauka; zarządzanie w sferze zdrowia; zarządzanie podmiotami leczniczymi