Rola działań w zakresie e-zdrowia w obliczu pandemii COVID-19 - Rogalska, Anna; Syrkiewicz-Świtała, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Pandemia COVID-19 znacząco wpłynęła na funkcjonowanie systemów opieki zdrowotnej na całym świecie. Mimo iż działania z zakresu cyfryzacji w ochronie zdrowia były już wcześniej wdrażane w wielu krajach, zostały one jednak znacznie przyspieszone. Celem pracy jest określenie znaczenia wdrażanych rozwiązań z zakresu e-zdrowia w Polsce w wyniku wystąpienia pandemii COVID-19. Dokonano przeglądu dostępnego piśmiennictwa: pozycji zwartych, artykułów naukowych, aktów prawnych, zasobów internetowych, stron www organizacji publicznych należących do systemu ochrony zdrowia w celu uzyskania danych na temat wdrażania e-zdrowia w Polsce. W Polsce w odpowiedzi na pandemię COVID-19 wprowadzono regulacje prawne umożliwiające szersze zastosowanie telemedycyny, w tym e-konsultacje, telerehabilitacje, teledydaktykę, telemonitoring ze szczególnym uwzględnieniem programu domowej opieki medycznej (DOM). Ponadto do działań wprowadzonych w okresie 2019–2021 z zakresu e-zdrowia można zaliczyć e-receptę, e-skierowanie, internetowe konto pacjenta, elektroniczną dokumentację medyczną (EMD). Pandemia COVID-19 uwidoczniła potrzebę wykorzystania działań z zakresu e-zdrowia. Podjęte wdrożenia z tego zakresu odgrywają ważną rolę reorganizacji i usprawnienia opieki zdrowotnej w zaistniałej sytuacji. Wpływają na wiele aspektów reorganizacji systemu ochrony zdrowia w obliczu nowych wyzwań zarządczych. Przyczyniły się do zmniejszenia narażenia pacjentów na zakażenie wirusem SARS-CoV-2, łagodząc brak dostępu do tradycyjnych świadczeń zdrowotnych. Proponowane rozwiązania powinny być jednak stale poddawane weryfikacji i doskonaleniu.
Keywords: e-zdrowie; COVID-19; zdrowie publiczne