Zachowania turystyczne mieszkańców Polski i Izraela w czasie pandemii COVID-19 – podobieństwa i różnice - Wawoczny, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Pojawienie się w 2020 r. pandemii COVID-19, jak również wprowadzenie na jej skutek restrykcji dotyczących podróżowania spowodowało zmiany w planowaniu i odbywaniu podróży turystycznych konsumentów na światowych rynkach turystycznych, w tym również mieszkańców Polski i Izraela. Celem artykułu jest wskazanie podobieństw i różnic w wybranych obszarach zachowań turystycznych obywateli Polski i Izraela w 2020 r. Realizacji celu posłużyła kwerenda literatury przedmiotu oraz analiza wyników badań ankietowych przeprowadzonych w 2020 r. wśród mieszkańców Polski i Izraela, będących konsumentami na rynkach turystycznych.
Keywords: zachowania tutystyczne; pandemia COVID-19; determinanty zachowań turystycznych; Izrael