Psychologiczne konsekwencje pandemii COVID-19 - Księska-Koszałka, Joanna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Pandemia COVID-19 przyniosła zarówno oczekiwane, jak i nieoczekiwane skutki, które wpłynęły na zdrowie psychiczne jednostek, grup i całych społeczności. Rezultatem zaistniałej sytuacji pandemicznej jest szerokie spektrum objawów i problemów natury psychologicznej. Celem artykułu jest zaprezentowanie i uporządkowanie zagadnień, które wchodzą w zakres omawianej problematyki na podstawie aktualnych badań naukowych. Przedstawione zostaną tu rodzaje problemów psychologicznych (m.in. problemy związane z ograniczeniem kontaktów społecznych, zwłaszcza wśród dzieci, młodzieży i osób starszych; zaburzenia psychiczne związane z przechorowaniem COVID-19; zespół stresu pourazowego (PTSD) u pacjentów i personelu medycznego; rozwój patologii społecznych, tj. wzrost bezrobocia, uzależnień, aktów przemocy w rodzinie etc.), które są konsekwencją pandemii COVID-19, oraz sposoby ich zwalczania. Omówione zostaną również grupy osób szczególnie na nie narażonych lub nimi dotkniętych (m.in. różne grupy wiekowe i zawodowe). Osobne miejsce poświęcone zostanie kwestii lęku przed zaszczepieniem się. W podsumowaniu umieszczone będą implikacje praktyczne dotyczące tego, w jaki sposób przeciwdziałać wskazanym psychologicznym następstwom pandemii oraz jakie wartościowe rozwiązania są w tym zakresie aktualnie wdrażane.
Keywords: psychologiczne konsekwencje COVID-19; problemy post-covid; PTSD jako następstwo COVID-19; zaburzenia psychiczne po COVID-19; rehabilitacja po COVID-19