Belgijskie prawo hazardowe a mikropłatności w grach komputerowych - Sokołowski, Dominik (Wydawnictwo C.H. Beck, 2021)
Niniejszy artykuł stara się przybliżyć czytelnikowi problematykę mikropłatności na gruncie belgijskiego prawa. Artykuł wyjaśnia pojęcie mikropłatności, skupiając się na jego odpowiedniku w postaci loot boxa. Opisano techniki socjotechniczne, których celem jest manipulacja użytkownikami i nakłanianie ich do dokonywania dalszych zakupów elektronicznych. Omówiono również stosunek belgijskiego prawa hazardowego do istniejących mikropłatności. Artykuł analizuje także raport Belgijskiej Komisji Gier oraz przedstawia jego konkluzje i rekomendacje dla regulatorów. Przedstawiono również konsekwencje publikacji dokumentu na gruncie przemysłu gier komputerowych.
Keywords: Belgian Gaming Commission; hazard; loot box; mikropłatności; regulatorzy