Realizacja zasady wzajemnego uznawania na gruncie eIDAS - Pawiłowicz, Karolina (Wydawnictwo C.H. Beck, 2021)
Możliwość pełnej realizacji zasady wzajemnego uznawania na gruncie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 910/2014 z 23.7.2014 r. w sprawie identyfikacji elektronicznej i usług zaufania w odniesieniu do transakcji elektronicznych na rynku wewnętrznym oraz uchylające dyrektywę 1999/93/WE (eIDAS) jest zagadnieniem bardzo istotnym, w szczególności z perspektywy prawidłowego funkcjonowania jednolitego rynku cyfrowego. Dodatkowo pozytywnie wpływa na możliwości identyfikacji elektronicznej obywateli UE w innych państwach członkowskich, w dużym stopniu ułatwiając im komunikację z organami administracji publicznej. Jako problem badawczy w niniejszym artykule należy wskazać rozważanie na temat możliwości pełnej realizacji i efektywnej implementacji zasady wzajemnego uznawania, mając na uwadze zakres jej zastosowania, cele oraz konstrukcję prawną.
Keywords: zasada wzajemnego uznawania; systemy identyfikacji elektronicznej; jednolity rynek cyfrowy