Ochrona wierzycieli i wspólników mniejszościowych przy transgranicznym łączeniu się spółek kapitałowych – implementacja przepisów dyrektywy 2019/2121 do polskiego porządku prawnego - Łuc, Monika (Wydawnictwo C.H. Beck, 2021)
Nowelizacja dyrektywy 2017/1132 obok nowej regulacji dotyczącej transgranicznego przekształcenia i podziału spółek kapitałowych wprowadza wiele zmian w zakresie transgranicznych połączeń. Ewolucja unijnej regulacji w tym zakresie prowadzi do wniosku, że prawodawca unijny dąży do wzmocnienia ochrony wierzycieli oraz wspólników mniejszościo-wych. W niniejszym artykule autorka dokonuje próby porównania znowelizowanych postanowień dyrektywy 2017/1132 w zakresie ochrony wierzycieli oraz wspólników mniejszościowych z obecnie obowiązującymi przepisami polskiego KSH. Z uwagi na konieczność implementacji postanowień unijnych do 2023 r. rozważenia wymaga kwestia, w jakim stopniu i w jaki sposób polski ustawodawca powinien dostosować istniejące przepisy, które regulują sytuację prawną wierzycieli oraz wspólników mniejszościowych w sytuacji transgranicznego łączenia się spółek.
Keywords: transgraniczne łączenie się spółek; dyrektywa 2017/1132; dyrektywa 2019/2121; ochrona wierzycieli; ochrona wspólników mniejszościowych