E-doręczenia w sprawach transgranicznych w rozporządzeniu 1393/2007 oraz rozporządzeniu 2020/1784 - Lubecka, Joanna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2021)
Celem opracowania jest omówienie ewolucji rozwiązań dotyczących e-doręczeń w sprawach transgranicznych na gruncie rozporządzenia Nr 1393/2007 Parlamentu Europejskiego i Rady z 13.11.2007 r. dotyczące doręczania w państwach członkowskich dokumentów sądowych i pozasądowych w sprawach cywilnych i handlowych (doręczanie dokumentów) oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) Nr 1348/2000 i rozporządzenie Nr 2020/1784 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z 25.11.2020 r. dotyczące doręczania w państwach członkowskich dokumentów sądowych i pozasądowych w sprawach cywilnych lub handlowych („doręczanie dokumentów”). Przyczynkiem do jego przygotowania było przyjęcie 25.11.2020 r. rozporządzenia 2020/1784 i wprowadzenie bezpośredniej regulacji kwestii e-doręczeń w stosunkach pomiędzy państwami członkowskimi UE. Niniejsza publikacja stawia tezę, zgodnie z którą dotychczasowe doświadczenia państw członkowskich mogą spowodować, że nowe rozwiązania dotyczące e-doręczeń nie będą powszechnie stosowane w praktyce lub ich stosowanie będzie znacznie ograniczone. Pierwsza część opracowania porusza kwestię wagi e-doręczeń w ujęciu gospodarczym, społecznym i środowiskowym. W części drugiej zaprezentowano ewolucję e-doręczeń w europejskim prawie procesowym cywilnym, zestawiając rozwiązania przyjęte na gruncie dotychczasowego rozporządzenia 1393/2007 oraz nowego rozporządzenia 2020/1784. W części tej przeprowadzono też krytyczną ocenę rozwiązań przewidzianych nowym rozporządzeniem, a także sformułowano postulaty de lege lata.
Keywords: doręczenia; elektronizacja; e-doręczenia; doręczenia transgraniczne; sprawy transgraniczne; prawo Unii Europejskiej; rozporządzenie unijne; postępowania sądowe