Akty prawa wewnętrznego organów administracji publicznej - Mielczarek-Mikołajów, Justyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W monografii została przedstawiona problematyka aktów prawa wewnętrznego. W tym celu autorka na wstępie wskazała na ewolucje podejścia do tematyki sfery wewnętrznej w administracji. Przedstawiła także koncepcję źródeł prawa wskazaną w Konstytucji RP oraz omówiła szczegółowe zagadnienia dotyczące konstytucyjnego modelu aktu prawa wewnętrznego. Główne problemy badawcze oscylowały wokół teorii i praktyki funkcjonowania tego modelu, czemu służyło zbadanie m.in. wpływu aktu wewnętrznego na sytuację prawną jednostki, praktyki wydawania aktów wewnętrznych czy zagadnień samodzielności w wydawaniu prawa wewnętrznego, kontroli nad ich stanowieniem lub możliwości systemowego ujęcia prawa wewnętrznego.
Keywords: akty prawa wewnętrznego; źródła prawa; zarządzenie; uchwała; sfera wewnętrzna