The European Citizens’ Initiative: A New Model of Democracy in the European Union? - Głogowski, Paweł (2021)
Traktat z Lizbony wprowadził Europejską Inicjatywę Obywatelską (EIO) jako sposób na wzmocnienie zaangażowania obywateli w proces decyzyjny UE. EIO funkcjonuje od kwietnia 2012 roku i daje co najmniej milionowi obywateli z co najmniej siedmiu z 27 obecnych państw członkowskich UE prawo do zwrócenia się do Komisji Europejskiej z wnioskiem ustawodawczym w sprawie tematu inicjatywy. Jednak celem EIO jest nie tylko wzmocnienie demokracji partycypacyjnej w UE. Narzędzie to niesie również potencjał bardziej fundamentalnej transformacji demokracji, w kierunku transnarodowej demokracjii uczestniczącej. Niniejsza praca rozpoczyna się więc od analizy historyczno-teoretycznej takich pojęć jak demokracja partycypacyjna, demokracja deliberatywna, a także szerszego ujęcia rozwoju demokracji w Unii Europejskiej. Autor analizuje również wybrane przykłady krajowych inicjatyw obywatelskich i przedstawia pogłębioną analizę funkcjonowania EIO, znaczenie organizacji społeczeństwa obywatelskiego w całym procesie oraz tego, co można zrobić, aby ulepszyć opisywane narzędzie. Na tej podstawie praca doktorska próbuje odpowiedzieć na główne pytania badawcze czy Europejska Inicjatywa Obywatelska może stać się nowym i skutecznym modelem demokracji UE, który przekształci ją w bardziej partycypacyjny system polityczny?
Keywords: Europejska Inicjatywa Obywatelska; Unia Europejska; demokracja; demokracja partycypacyjna; demokracja deliberatywna