Rodzina zastępcza. Pomiędzy prawem teorią i praktyką - Kordaczuk-Wąs, Marzena; Wiktorowicz-Sosnowska, Monika (Exante, 2018)
Publikacja oddana w ręce Czytelników stanowi pole działalności, w której otwarcie na interdyscyplinarny dialog – skoncentrowany wokół rodziny zastępczej – ma przyczynić się przede wszystkim do odkrywania przestrzeni budowania relacji międzyludzkich, ukierunkowanych na najważniejszy podmiot, jakim jest dziecko. Niniejsza książka jest adresowana do szerokiego grona odbiorców: rodzin zastępczych, praktyków pracy socjalnej, przedstawicieli systemu pomocy społecznej (w tym organizatorów rodzinnej pieczy zastępczej), przedstawicieli organizacji pozarządowych, studentów kierunków: praca socjalna, psychologia i pedagogika oraz wszystkich, którym tematyka rodzicielstwa zastępczego jest bliska. Publikacja jest zaproszeniem do przyjrzenia się aktualnym regulacjom prawnym, konstytuującym instytucję pieczy zastępczej. Wprowadza Czytelnika w teoretyczne rozważania dotyczące rodzicielstwa zastępczego, następnie łączy je z ugruntowanymi naukowo i praktycznymi spostrzeżeniami, wynikającymi z doświadczania bycia rodzicem zastępczym. Mamy nadzieję, że publikacja ta będzie wkładem w budowaniu podmiotowości rodzin, która przyczyni się do podnoszenia jakości warunków pracy opiekunów zastępczych i zmiany w społecznym postrzeganiu rodzicielstwa zastępczego w Polsce.
Keywords: rodzina zastępcza; dziecko; podmiotowość; instytucja pieczy zastępczej