Sytuacja prawna zastawnika przy zastawie na patencie - Kochańska, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł ma na celu przybliżenie sytuacji prawnej zastawnika na prawach z patentu. Podstawową regulacją tego zagadnienia są: ustawa z dnia 30 czerwca 2000 r. – Prawo własności przemysłowej, ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny oraz ustawa z dnia 6 grudnia 1996 r. o zastawie rejestrowym i rejestrze zastawów. W artykule przedstawiono – w odniesieniu do wybranych zagadnień dotyczących patentu – pozycję prawną zastawnika, podjęto się jej oceny, jak również rozważono możliwości jej umownej modyfikacji. Odniesiono się też do kwestii pożytków prawa z patentu, wpływu art. 891 p.w.p. na sytuację zastawnika, skutków tej instytucji, jak i instytucji unieważnienia oraz wygaśnięcia patentu. Następnie rozważono problem wprowadzenia patentu do obrotu, a także wpływu udzielenia do patentu będącego przedmiotem zastawu patentu dodatkowego. Na koniec rozpatrzono kwestie umownego ustanowienia zastawu na patencie, a także różnic w zakresie zastawu rejestrowego i zwykłego. Zastaw jako ograniczone prawo rzeczowe ustanowione na prawach z patentu jest instytucją dosyć złożoną. Przepisy odnoszą się zazwyczaj do zastawu na rzeczy, a ich odpowiednie zastosowanie do tego na prawach budzi co do zasady kontrowersje i powoduje niejasności. Podejmując się próby rozwiązania tych problemów, zaproponowano tezę o konieczności wzmocnienia pozycji zastawnika, która stanowi punkt wyjścia w rozważaniach dotyczących poszczególnych kwestii.
Keywords: zastaw na prawach; zastawnik; patent; patent dodatkowy; pobieranie pożytków