Senat w prawnopolitycznej rzeczywistości po 1989 r. - Muszak, Gabriel (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Celem artykułu jest przybliżenie czytelnikowi instytucji Senatu, a następnie odpowiedzenie na pytanie, czy ma ona rację bytu w obecnej formie. Pracę otwiera rys historyczny izby wyższej, w którym przedstawiona została poprzedniczka Senatu – Rada królewska. W dalszej kolejności znalazł się opis sposobu wyboru senatorów, struktury organizacyjnej Senatu, jego kompetencji oraz podstawowych praw i obowiązków senatorów. Przedstawiona w artykule analiza tej instytucji wykazała, iż jest ona potrzebna, gdyż jest prawodawczym strażnikiem. Niemniej jednak autor wskazuje, że przydałyby się w niej pewne zmiany. Konsekwencją tego jest zaprezentowanie w artykule pomysłów na jej modyfikację poprzez sposób wyboru senatorów, zmianę w ich kadencyjności oraz dodanie cenzusu wykształcenia, który byłby wymagany doposiadania prawa wybieralności do Senatu.
Keywords: senat; izba wyższa; izba niższa; ustawodawstwo; organy Senatu; konstytucja