„Quo vadis” tymczasowy areszcie? Czyli o tym, ile razy jednym przepisem można naruszyć Konstytucję - Stępień-Załucka, Beata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Tymczasowe aresztowanie w polskiej procedurze karnej jest znane od wielu lat. Jego stosowanie bywało kwestionowane głównie w związku ze zbyt swobodnym stosowaniem tej instytucji przez sądy, obecnie jednak niepokój związany z funkcjonowaniem tego środka wzbudzają wątpliwości co do konstytucyjności przepisu 257 § 3 kodeksu postępowania karnego. Zgodnie z jego treścią prokurator może nadrzędnie i skutecznie sprzeciwić się decyzji sądu co do zamiany środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na poręczenie majątkowe, co narusza szereg postanowień konstytucyjnych.
Keywords: tymczasowe aresztowanie; prawo do sądu; niezawisłość sędziowska