Zmiana sposobu wykonywania zakazu prowadzenia pojazdów w trybie art. 182a k.k.w. - Mrozek, Kamila (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Niniejsza publikacja poświęcona jest instytucji przewidzianej w art. 182a k.k.w., to jest zakazowi prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową. Celem omawianej konstrukcji prawnej jest zmiana sposobu wykonywania środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów, uzależniona od warunków przewidzianych przez ustawodawcę w treści analizowanego przepisu. Oceny tytułowej instytucji dokonano na podstawie analizy podstaw o charakterze formalnoprawnym oraz materialnoprawnym. Wskazano też na kwestię zastosowania art. 182a k.k.w., gdy sprawca w czasie popełnienia przestępstwa był pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia.
Keywords: zakaz prowadzenia pojazdów; blokada alkoholowa; środek karny; prognoza kryminologiczna