Probacja w wykroczeniach — o potrzebie warunkowego zawieszenia wykonania kary aresztu - Liżyńska, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Warunkowe zawieszenie wykonania kary aresztu jest jedynym środkiem probacyjnym w wykroczeniach. Nie budzi wątpliwości stwierdzenie, że nie jest koniecznym warunkiem odbycie przez sprawcę kary, by cele kary, jak też postępowania w sprawie o wykroczenie zostały osiągnięte. Jednak szersza analiza omawianego środka probacyjnego wykazuje, że utrzymanie warunkowego zawieszenia wykonania kary aresztu w kodeksie wykroczeń jest wątpliwe. Przemawia za tym sprzeczność przesłanek stosowania kary aresztu i omawianej instytucji, jak również marginalne wykorzystywanie tej instytucji w praktyce.
Keywords: wykroczenia; środek probacyjny; kara aresztu; warunkowe zawieszenie wykonania kary; obowiązek probacyjny; okres próby