Zasada szybkości postępowania w sprawach z zakresu prawa pracy po nowelizacji k.p.c. - Mędrala, Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Przedmiotem artykułu jest analiza najważniejszych regulacji postępowania cywilnego w sprawach z zakresu prawa pracy wprowadzonych na mocy nowelizacji w 2019 roku w kontekście formułowanej w doktrynie zasady szybkości tego postępowania.Autorka omawia źródła wskazanej zasady w prawie międzynarodowym oraz krajowym. Z perspektywy tej zasady analizie poddaje ogólny nowy model postępowania cywilnego oraz, kolejno, najważniejsze zmiany w postępowaniu odrębnym w sprawach z zakresu prawa pracy.
Keywords: procedura cywilna; sprawy z zakresu prawa pracy; zasada szybkości postępowania; pracownik; powód