Prawo pracownika do uprawiania w stosunku pracy twórczości (artystycznej, naukowej, racjonalizatorskiej i wynalazczej) - Szewczyk, Helena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Przepisy prawa autorskiego są ukierunkowane przede wszystkim na ochronę rezultatów pracy twórczej, a nie ochronę samego procesu twórczości. Tymczasem z punktu widzenia ochrony praw i interesów pracownika niezwykle istotne jest prawo „pracownika twórcy” do swobodnego, bez przeszkód ze strony pracodawcy uprawiania w stosunku pracy twórczości artystycznej, naukowej, racjonalizatorskiej i wynalazczej. Podstawowym celem pracowników-twórców jest wypracowanie jak najlepszych wyników, a to można osiągnąć przede wszystkim dzięki znacznemu zakresowi swobody twórczej i swobody doboru stosowanych w tym celu środków oraz elastycznym formom czasu pracy. Ochrona dóbr osobistych zatrudnionych twórców będzie coraz bardziej istotna, co wynika ze zwiększającego się znaczenia pracowników kreatywnych w budowaniu innowacyjnej gospodarki opartej na prowadzeniu badań naukowych oraz poszukiwaniu nowych rozwiązań. Dlatego de lege ferenda prawo pracownika-twórcy do uprawiania w stosunku pracy twórczości powinno zostać zawarte w kodeksie pracy.
Keywords: stosunek pracy; pracownicy; dobra osobiste; twórczość pracownicza