Niezależność jako zasada etyki zawodowej wykonawców wolnych zawodów – uwagi na przykładzie zasad etyki zawodowej biegłych rewidentów - Borowicz, Jacek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Przepisy obowiązującego biegły rewidentów Kodeksu Etyki Zawodowych Księgowych określają w sposób wielowymiarowy treść i zakres niezależności zawodowej wykonawców tej profesji. Uwzględniają one przy tym specyfikę utrzymania niezależności zawodowej w przypadku różnych typów czynności zawodowych biegłego rewidenta. Przepisy tego Kodeksu ujmują w szczególności niezależność zawodową jako indywidulaną postawę profesjonalisty wyrażającą się w sposobie jego myślenia ( niezależność wewnętrzna) oraz zachowniach w środowisku i sytuacjach w którym świadczy on usługi zawodowe (niezależność wizerunkowa, zewnętrzna). Niezależność ujmowana jest także w wymiarze organizacyjnym (zbiorowym) wpływając na organizację świadczenia usług przez firmę audytorską, a tym samym na działania tworzących ją lub zatrudnianych w niej biegłych rewidentów. Jej aspekty organizacyjne oraz sposoby realizacji w konkretnym przypadku podlegają formalizacji poprzez tworzenie wyspecjalizowanej dokumentacji.
Keywords: biegły rewident; wolny zawód; niezależność zawodowa; etyka zawodowa