„Podkreślić żądania kobiet”. Przemówienia posłanek na posiedzeniach plenarnych Sejmu Ustawodawczego (1919–1922). Teksty źródłowe - Żukiewicz, Przemysław (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Zbiór tekstów źródłowych obejmuje 39 przemówień wygłoszonych przez siedem (z ośmiu) posłanek na posiedzeniach plenarnych Sejmu Ustawodawczego Rzeczypospolitej Polskiej w latach 1919–1922. Przemówienia wygłaszały: Gabriela Balicka, Jadwiga Dziubińska, Irena Kosmowska, Maria Moczydłowska, Zofia Moraczewska, Zofia Sokolnicka i Franciszka Wilczkowiakowa. Były to pierwsze parlamentarzystki, które uzyskały mandaty parlamentarne po przyznaniu w Polsce kobietom czynnego i biernego prawa wyborczego. Przemówienia umieszczone zostały w zbiorze w porządku chronologicznym. Teksty źródłowe poprzedza wstęp, w którym redaktor przedstawia tło polityczne analizowanej kadencji Sejmu Ustawodawczego, rolę kobiet w kampanii wyborczej 1919 roku oraz tematykę przemówień wygłaszanych w parlamencie przez posłanki. Pracę wieńczy bibliografia, stanowiąca zestawienie najważniejszych naukowych i popularnonaukowych pozycji poświęconych aktywności pierwszych polskich parlamentarzystek w latach 1919–1922.
Keywords: parlament; przemówienia; prawa wyborcze kobiet; kobiety w polityce; Sejm Ustawodawczy II RP 1919-1922