Iliada i jej tradycja epicka: studium z zakresu greckiej tradycji oralnej - Zieliński, Karol (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
"Autor postanowił zweryfikować tradycyjny wizerunek epiki cyklicznej, ustalić, czy i w jakim stopniu Iliada odbiega od tradycji, zbadać jej, kwestionowaną przez niektórych badaczy, oralność, a co najważniejsze, w centrum badań postawił nie epicką formułę językową, jak to się czyni powszechnie, lecz schemat fabularny. Wynikiem badań ma być ustalenie, w jakim stopniu Iliada, przy wszystkich opisanych różnicach, stanowi jednak ogniwo tradycji oralnej. Zgodnie z długą już tradycją badawczą wszystkie obserwacje są konfrontowane z badaniami nad cyklami w innych kulturach, głównie południowosłowiańskimi, ale także sanskryckimi czy skandynawskimi". Z recenzji prof. dr hab. Alicji Szastyńskiej-Siemion
Keywords: Homer; literatura oralna; cykl epicki