Genus ludens. Limeryk w polskiej kulturze literackiej - Tarnogórska, Maria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Monografia poświęcona dziejom przetransponowanego z tradycji angielskiej gatunku w literaturze polskiej. Omówienie poszczególnych wariantów formy (m.in. silnie zindywidualizowanej poetyki Macieja Słomczyńskiego, Wisławy Szymborskiej i Stanisława Barańczaka, jak również limeryku „uniwersyteckiego” czy „dziecięcego”) poprzedza obszerne wprowadzenie podejmujące kwestię zagadkowego pochodzenia „sonetu literatury nonsensu” oraz ustalające kryteria jego teoretycznego opisu.
Keywords: limeryki polskie; XX wiek; historia i krytyka