Miscellanea - Banaszak, Ewa (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Tematem przewodnim trzeciego numeru czasopisma Fabrica Societatis jest socjologia pary i rodziny. Publikujemy teksty znanych i uznanych socjologów francuskich, którzy podczas dwóch Ogólnopolskich Zjazdów Socjologicznych – Gdańsk 2016 (Solidarność w czasach nieufności) i Wrocław 2019 (Ja, My, Oni? Podmiotowość – Tożsamość – Przynależność) podjęli się transmisji kongresowych haseł na obszar rodziny. Artykuły te umożliwiają poznanie kondycji par i rodzin we Francji, problemów z jakimi się zmagają, a także analiz ilościowych i jakościowych badań prowadzonych „nad Sekwaną”. Niniejszy zbiór tekstów, zawierający prace Jean Claude Kaufmanna, François de Singly, Céline Clément, Christophe’a Giraud i Beate Collet, opublikowaliśmy w dwóch wersjach językowych w nadziei na rozpoczęcie szerszej wymiany intelektualnej i współpracy badawczej. Polska i Francja mają odmienne podejścia do polityki rodzinnej, ale w niektórych aspektach są sobie bliższe niż inne kraje często przywoływane w socjologicznych studiach porównawczych. Zatem proponowane teksty są ważną lekturą i to nie tylko dla socjologów rodziny. W numerze tym prezentujemy także badania socjolożek młodego pokolenia. Zostały one umieszczone w dwóch działach. Debiuty Socjologiczne zawierają publikacje badaczek stawiających w pewnym sensie pierwsze kroki, bo publikujących wyniki swoich pierwszych eksploracji empirycznych dotyczących seksualności, kariery palaczy i memów powstających w czasie kwarantanny narodowej. W Miscellanea zostały zaprezentowane dwie prace socjolożek mocniej zakorzenionych w pracy badawczej, które poświęciły swoją uwagę polu artystycznemu i procesowi tworzenia oraz emocjom krewnych i powinowatych osób długotrwale zaginionych.
Keywords: związki wspólnie niezamieszkałe; dezaprobata społeczna; indywidualizacja; rodzina; małżeństwa mieszane; zaufanie; wielorodzicielstwo; pole artystyczne; komunikacja; autonomia; ojcostwo; normy społeczne; wykluczenie społeczne; młodość; emocje; kręgi społeczne; dewiacja; miłość; kariery palaczy; para; macierzyństwo; rytuał interakcyjny; sukces i porażka artystyczna; podmiotowość; płeć; seksualność; kwarantanna; Internet; kultura; pandemia COVID-19; etnokulturowa nierówność; transgresja normatywna; działanie; układ małżeński; poczucie własnej wartości; intersekcjonalność; mężczyźni; osoby zaginione; memy; rodzicielstwo