Czechosłowacka reforma walutowa z 1945 roku - Pracný, Martin (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Niniejszy artykuł dotyczy reformy walutowej, która miała miejsce w 1945 roku w Czechosłowacji. Opracowanie to ma na celu przybliżenie sytuacji monetarnej na obszarach Czechosłowacji po II wojnie światowej, przeanalizowanie przyczyn przeprowadzania reformy walutowej oraz opisanie jej prawnych i technicznych aspektów. Praca udziela odpowiedzi na podstawowe pytanie, czy omawiana reforma była niezbędna w okresie powojennym, a także czy w jej efekcie wystarczająco uregulowano sytuację monetarną w odnowionym państwie.
Keywords: Czechosłowacja; reforma walutowa; II wojna światowa