Uwagi na temat dopuszczalności analogicznego stosowania przepisów o darowiźnie do umowy przekazania nieruchomości - Krupowicz, Bartłomiej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W roku 2008 w miejsce derogowanego art. 179 k.c. wprowadzono do kodeksu cywilnego nową umowę przekazania nieruchomości. Kontrakt ten nie był do tej pory przedmiotem szerszego zainteresowania doktryny prawa cywilnego ani judykatury. Jego krótka regulacja wraz z pewnymi argumentami funkcjonalnymi i systemowymi wskazują na to, że nie jest on w tytule XXXIII1 k.c. uregulowany w sposób pełny i można przez analogię stosować do niego pewne instytucje charakteryzujące umowę darowizny. W pracy autor prowadzi polemikę z istniejącymi w doktrynie argumentami przeciwko dopuszczalności tej analogii oraz wskazuje na zakres regulacji umowy darowizny, który można odnieść do przekazania nieruchomości.
Keywords: darowizna; umowa przekazania nieruchomości; zobowiązania; analogia