Gra o regiony’2018. Wybory do sejmików województw - Alberski, Robert; Cichosz, Marzena (Wydawnictwo Instytutu Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Monografia jest kolejną z cyklu publikacji przygotowywanych przez zespół politologów z większości ośrodków akademickich w Polsce a dotyczących wyborów do sejmików województw. Jej celem jest analiza rywalizacji w elekcji samorządowej na poziomie regionalnym w 2018 r. Zasadnicze pytania, na jakie autorzy starają się odpowiedzieć dotyczą charakteru podmiotów politycznych/ komitetów wyborczych uczestniczących w rywalizacji, wzorców rekrutacji kandydatów na listy wyborcze oraz przygotowywanych i realizowanych przez podmioty strategii i taktyk w kampanii wyborczej. Szczególna uwaga została poświęcona rezultatom wyborów, które są analizowane wieloaspektowo w celu uchwycenia kierunków ewolucji regionalnych scen rywalizacji wyborczej i reprezentacji (sejmików województw), w tym zwłaszcza pozycji (roli) i udziałów w rynku politycznym poszczególnych aktorów, wpływu zmieniającego się systemu wyborczego na rezultaty wyborów, formatu regionalnego systemu partyjnego oraz charakteru regionalnej egzekutywy kreowanej przez sejmiki województw. Na monografię składa się szesnaście artykułów zawierających studia przypadków poświęconych każdemu z polskich regionów oraz podsumowanie obejmujące zbiorcze analizy dotyczące elekcji samorządowej na poziomie regionalnym w 2018 r. ale z odniesieniami do wcześniejszych elekcji (od 1998 r.). Opracowanie uzupełnia aneks zawierający graficzną prezentację wyników uzyskanych przez główne podmioty polityczne uczestniczące w wyborach do sejmików województw w 2018 r.
Keywords: wybory samorządowe 2018; sejmiki województw; kampanie wyborcze w regionach; zarządy regionów