Zadania z prawa cywilnego : część ogólna i prawo zobowiązań - Królikowski, Mateusz
Niniejsze opracowanie zawiera zadania (kazusy) z zakresu części ogólnej prawa cywilnego oraz prawa zobowiązań. Zbiór składa się z dwóch części: w pierwszej zawarte są zadania, natomiast w drugiej przedstawiono sugerowane odpowiedzi do pytań przypisanych do poszczególnych kazusów. Opracowanie może być wykorzystywane przez studentów prawa, jak również przez inne osoby zainteresowane prawem cywilnym. Przed przystąpieniem do rozwiązywania poszczególnych zadań zaleca się zapoznanie z problematyką poruszaną w danym kazusie.
Keywords: kazusy; prawo cywilne; kodeks cywilny; część ogólna prawa cywilnego; zobowiązania; osoby fizyczne; osoby prawne; zdolność do czynności prawnych; zdolność prawna; miejsce zamieszkania; dobra osobiste; czynności prawne; konsumenci; przedsiębiorcy; rzeczy; części składowe; przynależności; prawo podmiotowe; oświadczenie woli; umowy; zawieranie umów; treść czynności prawnej; wykładnia oświadczenia woli; błąd (prawo); groźba; forma czynności prawnych; wada oświadczenia woli; przedstawicielstwo; pełnomocnictwo (prawo cywilne); prokura; przedawnienie roszczeń; świadczenie; świadczenia pieniężne; świadczenia okresowe; odsetki; odsetki za opóźnienie; odsetki kapitałowe; odsetki maksymalne; waloryzacja; wielość dłużników; wzorce umowne; klauzule abuzywne; umowy zawierane na odległość; umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa; zbieg roszczeń; nienależne świadczenie; bezpodstawne wzbogacenie; produkt niebezpieczny; odszkodowanie; krzywda; szkoda; umowa gwarancyjna; poręczenie; pożyczka; odpowiedzialność utrzymujących hotele; przechowanie; zlecenie; usługi; umowa o dzieło; lokal mieszkalny; ochrona praw lokatora; najem; dzierżawa; darowizna; rękojmia; gwarancja