Wyzwania Ochrony Środowiska, Tom I - Kadej, Marcin; Tchorz-Trzeciakiewicz, Dagmara (Koło Naukowe Studentów Ochrony Środowiska Uniwersytetu Wrocławskiego pod afilacją Wydziału Nauk Biologicznych UWr oraz Wydziału Nauk o Ziemi i Kształtowania Środowiska UWr, 2021)
Drodzy Czytelnicy! W ubiegłym roku obchodziliśmy 250. rocznicę urodzin Aleksandra VON HUMBOLDTA. Był to badacz, który wbrew duchowi czasu dokonywał syntezy wiedzy przyrodniczej z różnych dziedzin i kierował się holistycznym spojrzeniem na naturę. Badał on związki, które nią rządzą, kładąc silny nacisk na negatywne aspekty działalności człowieka. Dzięki temu stał się prekursorem działań na rzecz ochrony środowiska.Nie przymykał również oczu na cierpienie rdzennych mieszkańców Ameryki pod rządami Hiszpanów. Napisał stanowczy akt oskarżenia przeciwko kolonialistom, za co jego prace zostały zakazane w części krajów i kolonii. Ostra krytyka niewolnictwa postawiła go w gronie progresywnych myślicieli XIX wieku wyznających nowe pojęcie wolności.W swoim największym dziele „Kosmos” w niedościgniony sposób zebrał całą wiedzę tamtych czasów i spróbował wyjaśnić sposób funkcjonowania świata - poczynając od najmniejszych form życia na Ziemi, a na najdalszych gwiazdach kończąc. Wszyscy badacze przed HUMBOLDTEM izolowali poszczególne elementy natury. To on stworzył wspaniałą ideę ich łączenia i dlatego jest uznawany za ojca współczesnej ekologii.Rozwój technologii nierozerwalnie wiąże się z korzystaniem z zasobów naturalnych, co nie pozostaje bez wpływu na środowisko. Z tego względu ważne jest racjonalne podejście do korzystania z nich tak, aby potrzeby obecnego pokolenia mogły zostać zaspokojone bez umniejszania szans przyszłym pokoleniom na ich zaspokojenie. Ta idea zrównoważonego rozwoju ma szczególne znaczenie w obliczu kryzysu związanego z zachodzącymi globalnymi zmianami klimatycznymi.W ciągu ostatnich lat radykalnie zmienił się nasz sposób pojmowania przyrody. Współczesny świat narzucił nam, naukowcom, potrzebę wyszukiwania wąskich specjalizacji, w których prowadzimy badania. Pracujemy wyłącznie w jednej dziedzinie, na jednym gatunku. Utraciliśmy przyrodników, ludzi zdolnych do syntezowania wiedzy z różnych dziedzin, utraciliśmy holistyczne podejście do przyrody. Takie właśnie podejście prezentował HUMBOLDT, był on botanikiem, geologiem, archeologiem. Natura musi być odbierana przez wszystkie zmysły. Ci, którzy obserwują tylko jeden jej element, mogą wierzyć, że potrafią ją opisać, a jednak zrozumienie całości jest im obce.Naukowa ciekawość Aleksandra VON HUMBOLDTA nie znała granic. W naszej monografii postanowiliśmy zastosować podejście holistyczne i zająć się problematyką ochrony przyrody, łącząc tematy z pogranicza chemii, geologii, biologii i medycyny. Wierzymy, że badania doświadczalne i obserwacje prowadzone na wielu polach przyniosą znakomite rezultaty przyczyniając się do poszerzenia świadomości badaczy.Życzymy interesującej lektury! Hubert KASPRZAK Filip BORKOWSKI
Keywords: ochrona środowiska; wyzwania; zasoby naturalne