Wymiar niepodatkowych należności budżetowych w prawie polskim - Miernik, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Przedmiotem badań w monografii były polskie regulacje prawne normujące wymiar niepodatkowych należności budżetowych. Celem badań było wskazanie na mechanizmy normatywne wymiaru niepodatkowych należności budżetowych oraz ustalenie konstrukcji normatywnych modeli wymiaru charakterystycznych dla podstawowych ich kategorii, wyodrębnionych na podstawie przyjętych w pracy kryteriów. Określenie kształtu normatywnego modelu wymiaru niepodatkowych należności budżetowych polegało na uporządkowaniu zawartych w różnych aktach prawnych regulacji dotyczących wymiaru niepodatkowych należności budżetowych, odtworzeniu (odczytaniu) z ich treści konstrukcji (struktury) tego modelu oraz analizie poszczególnych jego elementów. Analizie poddano przede wszystkim materiał normatywny, ale również orzecznictwo i poglądy doktryny prawa na temat wymiaru niepodatkowych należności budżetowych. Monografię przygotowano na podstawie metody dogmatyczno-prawnej. Ponadto w pracy zawarto w niezbędnym zakresie rozważania teoretycznoprawne. Posłużono się również metodą historyczno-prawną, w szczególności do przedstawienia kształtowania się pojęcia niepodatkowych należności budżetowych w prawie polskim.
Keywords: niepodatkowe należności budżetowe; daniny publiczne; środki publiczne; normatywny model wymiaru