Handel ludźmi w świetle polskich dwudziestowiecznych kodyfikacji karnych - Koredczuk, Józef (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Handel ludźmi jest jednym z deliktów, z którym mamy do czynienia na ziemiach polskich od najdawniejszych czasów. Handel kobietami pozostawał głównie w związku z prostytucją, natomiast handel mężczyznami z wykorzystaniem w niewolniczej pracy. Zjawisko to było przedmiotem regulacji wszystkich polskich dwudziestowiecznych kodyfikacji karnych. Oprócz rozwiązań kodeksowych wpływ na walkę z handlem ludźmi miały także zobowiązania przyjęte przez Polskę wynikające z prawa międzynarodowego. Walkę z handlem ludźmi komplikuje również fakt powiązania tego deliktu z innymi najpoważniejszymi przestępstwami przewidzianymi w prawie karnym. Czynniki te powodują, że działania mające na celu zniesienie handlu ludźmi są nie w pełni skuteczne.
Keywords: handel ludźmi; kodeks karny; nierząd; niewolnictwo; odpowiedzialność karna