Brytyjska ustawa o sprzedaży towarów z 1893 r. ‒ unifikacja rozwiązań prawnych czy anglicyzacja praw szkockiego? - Szymura, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Przedmiotem artykułu jest analiza treści brytyjskiej ustawy o sprzedaży towarów z 1893 r. oraz zmian, jakie wprowadziła ona na gruncie dotychczasowych odrębnych regulacji prawa szkockiego i angielskiego. W treści artykułu autor przedstawia dotychczasowych kształt regulacji kontraktu w prawie szkockim na podstawie zbiorów orzecznictwa oraz dzieł pisarzy instytucjonalnych, a w dalszym zakresie dokonuje wyodrębnienia najistotniejszych sfer różniących regulacje prawne obu Królestw oraz analizy brytyjskiej ustawy pod kątem wyboruprzyjętych rozwiązań prawnych. Tezą autora pracy jest założenie anglicyzacji rozwiązań szkockich w zakresie sprzedaży towarów, który to proces jednak nie miał charakteru przymusowego, a był wynikiem efektywnego lobbingu części szkockiego społeczeństwa u schyłku XIX wieku.
Keywords: prawo szkockie; prawo brytyjskie; sprzedaż towarów; ustawa o sprzedaży towarów z 1893 r.