Znaczenie francuskiego kodeksu handlowego z 1807 r. na ziemiach polskich - Baszak, Łukasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Francuski kodeks handlowy z 1807 r. (Code de commerce) obowiązywał na ziemiach polskich od momentu jego wprowadzenia na obszarze Księstwa Warszawskiego, tj. od 1809 r. W wyniku upadku Księstwa Warszawskiego funkcjonował on również na terenach Rzeczpospolitej Krakowskiej oraz na ziemiach Królestwa Polskiego. Jego wprowadzenie na ziemie polskie przyczyniło się do rozwoju polskiego prawa handlowego, nadając mu nowoczesny charakter, a także wpłynęło na rozwój gospodarczy. W późniejszym okresie uwidoczniły się jego wady i luki, które w przeciwieństwie do Francji, nie zostały uzupełniane i nowelizowane przez judykaturę ani przez polską literaturę prawniczą. W związku z tym francuski kodeks handlowy z 1807 nie odegrał większej roli w trakcie kodyfikacji polskiego prawa handlowego w okresie II RP i nie wpłynął znacząco na polski kodeks handlowy z 1934 r.
Keywords: francuski kodeks handlowy z 1807 r.; prawo handlowe w okresie zaborów; prawo handlowe w II RP; polski kodeks handlowy z 1934 r.