Problematyka handlu pod rządami Rady Najwyższej Tymczasowej Księstwa Warszawskiego 1813-1815 - Przygodzki, Jacek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Tekst poświęcony jest problematyce handlu w okresie rosyjskich rządów okupacyjnych w Księstwie Warszawskim. Należy stwierdzić, że kwestia ta była jednym z ważniejszych elementów działalności Rady Najwyższej Tymczasowej, która zaraz po rozpoczęciu swojej działalności rozpoczęła wydawanie przepisów ułatwiające pracę kupców. Członkowie Rady zdawali sobie sprawę, w jak trudnym położeniu znajdowali się handlowcy Księstwa. Polityka handlowa konstytucyjnych władz Księstwa Warszawskiego niestety nie była nastawiona na bezwzględne popieranie handlu i przemysłu i to mimo głosów ówczesnych ekonomistów ‒Wawrzyńca Surowieckiego czy Stanisława Staszica ‒ postulujących rozwój tych dziedzin życia gospodarczego, dających dobrobyt i rozwój kraju. Stąd mimo trudności wojennego czasu i ruinę okupowanego terytorium Rada Najwyższa Tymczasowa podejmowała takie decyzje, które mogłyby wpłynąć na rozbudzenie stłumionego handlu, a co za tym idzie ‒ pobudzenie rozwoju gospodarczego kraju.
Keywords: Rada Najwyższa Tymczasowa; Księstwo Warszawskie; Aleksander I Pawłowicz Romanow (1777-1825); handel; Łanskoj, Wasilij Siergiejewicz; Nowosilcow, Nikołaj; Colomb, von Ludwik Krzysztof; monopolium solne; okupacja rosyjska 1813-1815