Prawna reglamentacja handlu Żydów i Szkotów w Prusach Królewskich - Naworski, Zbigniew (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, jak wyglądało ograniczenie handlu przez kupców i handlarzy domokrążnych żydowskich i szkockich na terenie Prus Królewskich. Analizie poddano przede wszystkim prawotwórczą działalność pruskiego sejmiku generalnego oraz – szerzej – postawę stanów pruskich wobec tego problemu. W rezultacie okazało się, że postawa stanów pruskich była zróżnicowana, choć generalnie była to jednak sprawa marginalna. Większe zainteresowanie zakazami handlu Żydów i Szkotów wykazywały tylko miasta pruskie, zwłaszcza mniejsze, choć tak naprawdę stosunek tak do handlu, jak i samych mniejszości zależał od stanowiska wielkich miast pruskich i przyjmowania przez ich władze rozwiązań prawnych.
Keywords: Żydzi; Szkoci; Prusy Królewskie; handel; kupcy; zakaz handlu