Handel w regulacjach śląskich ordynacji ziemskich - Ptak, Marian J. (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W niniejszym opracowaniu dokonano wyboru artykułów i przepisów ordynacji ziemskiej Księstwa Oleśnickiego z 1610 r. regulujących handel. Dają one obraz tej aktywnościmieszkańców księstwa z perspektywy ziemian, czyli panów ziemskich, funkcjonujących w warunkach gospodarki towarowo-pieniężnej o charakterze wiejsko-miejskim. Na tle ordynacji ziemskich innych księstw Śląska z XVI i pierwszej połowy XVII w. wyróżnia się dążeniem do szczegółowego uregulowania postępowania sądowego i pozasądowego, zmierzającego do poprawy egzekucji prawa i wyroków sądowych oraz zobowiązań wynikających z różnego rodzaju kontraktów. Przyświecała temu idea dobrego porządku, opartego na sprawiedliwości i równości (biednych i bogatych) oraz ochronie praw stron stosunków obligacyjnych uznanych za słabsze (dłużników, poręczycieli, pożyczkobiorców, zastawców, sprzedawców, niepełnoletnich).
Keywords: handel; Śląsk; księstwo oleśnickie; ordynacje ziemskie