Obrót nieruchomościami w orzecznictwie Dobiesława z Koszyc i Konarów, podsędka ziemskiego krakowskiego (XIV-XV w.) - Kruszewski, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Autor przedstawia drugoplanową postać na dworze Władysława Jagiełły w kontekście wydawanych przez niego wyroków sądowych. Można się z nich dowiedzieć, że w obrocie gospodarczym średniowiecza uczestniczyły głównie zgromadzenia zakonne.
Keywords: średniowiecze; obrót nieruchomościami; sąd ziemski krakowski; XIV i XV wiek