O monopolu na podstawie średniowiecznych summ do Kodeksu Justyniana - Szymańska, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Jedną z intelektualnych podstaw średniowiecznej myśli prawniczej są pisma stanowiące opracowanie prawa rzymskiego zawartego w kompilacji justyniańskiej, których autorami są przedstawiciele szkoły glosatorów – jednej ze szkół prawa, funkcjonującej na przestrzeni wieków średnich. Celem artykułu jest analiza zagadnień związanych z monopolem przedstawionych w jednym z uprawianych przez glosatorów gatunków literatury prawniczej, jakimi są summy. Z problemem monopolu zetknęli się przy okazji lektury jednego z tytułów Kodeksu Justyniana – De monopoliis et de conventu negotiatorum illicito vel artificum ergolaborumque nec non balneatorum prohibitis illicitisque pactionibus, który dotyczy monopoli i niedozwolonych porozumień pomiędzy określonymi podmiotami. Spośród autorów przeanalizowanych summ do Kodeksu na omówienie tego tytułu zdecydowali się Placentinus i Azo. Główny punkt artykułu stanowią więc ich uwagi do wyżej wspomnianego tytułu. Oprócz tego czytelnik znajdzie tutaj wprowadzenie do problematyki związanej z monopolem, jak również krótkie wyjaśnienie, czym są summy.
Keywords: monopol; glosatorzy; Azo z Bolonii (1150-1230); Placentinus